Irodai dolgozó vagy? 5 tipp, hogy megóvd a szemed a monitortól

A mindennapos kijelzőhasználat ma már teljesen átlagos jelenségnek számít. Akár a munkahelyünkön kell hosszú órákon keresztül a monitor előtt ülni, akár a szabadidőnkben nyúlunk a telefonunk vagy a tabletünk után, a kijelzők negatív hatásai előbb-utóbb mindnyájunkat utolérnek.

Ha irodai dolgozóként meg szeretnéd óvni a szemed a monitortól, hasznosnak fogod találni az alábbi bejegyzést.

Szemfáradtság, fejfájás, homályos látás, szemszárazság, nyak-és hátfájás? Ha a tünetek ismerősen csengenek, valószínűleg te is korunk egyik népbetegségétől, a CVS-től (Computer Vision Syndrome) szenvedsz. A gyakori, hosszú ideig tartó kijelzőhasználat ma már életünk része, ezért fontos, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket a kijelzők káros hatásai ellen.
Összegyűjtöttünk számodra 5 egyszerű tippet, melyek segítségével megelőzheted a kellemetlen tüneteket és zavartalanul végezheted a munkád. 

 1. Tarts szünetet
  A szemünkben lévő izmok egész nap működésben vannak, ezért fontos, hogy időnként ellazítsuk, pihentessük őket. Sokféle gyakorlatot vethetünk be erre a célra, de most nézzük a legegyszerűbbet. Válassz ki egy tárgyat nagyjából 5-6 méterre és 20 percenként 20 mp-ig tarts rajta a tekinteted. Végezd rendszeresen ezt a rövid gyakorlatot – a szemed hálás lesz érte.

 2. Állítsd be a kijelződ
  Néhány egyszerű beállítás segítségével máris kedvezőbb körülményeket biztosíthatsz a munkához.
  Fényerő:A monitorod fényerejét úgy állítsd be, hogy nagyjából megegyezzen az irodai világítással.  Ezt könnyedén tesztelheted: ha a monitorod fénye erős (szinte önálló fényforrásnak tekinthető), akkor vedd lejjebb a fényerőt, ha pedig tompa és szürkés, akkor állítsd kissé erősebbre.
  Színhőmérséklet:A kék fény hosszútávon szemfáradtsághoz vezethet. A színhőmérséklet csökkentésével szabályozhatod a kibocsátott kék fény mennyiségét a monitorod kijelzőjén, ezáltal pedig tehermentesítheted a szemed.

 3. Pislogj gyakrabban
  A pislogás segít megakadályozni a  szemszárazságot és az irritációt, ez pedig különös fontossággal bír az irodai munka során. Tudtad, hogy az ember nagyjából harmadannyit pislog kijelzőhasználat közben, mint egyébként? A pislogások közötti megnövekedett idő könnyen szemszárazsághoz vezet, a helyzetet pedig az irodai száraz levegő csak tovább súlyosbítja. Megelőzésképp igyekezz gyakrabban pislogni, illetve a már kialakult szemszárazságra a gyógyszertári műkönnyet is bevetheted.

 4. Fektess be egy jó minőségű monitorszemüvegbe
  Ezek a szemüvegek a kijelzőhasználat káros hatásai ellen lettek kifejlesztve. A kijelzők hideg fehér színű LED világítása a szemre káros kékfényt bocsát ki, ez ellen pedig leghatékonyabban egy jó minőségű kékfény-szűrő monitorszemüveg rendszeres használatával védekezhetsz. Nézz körül a NYSA nappali kollekciójában, hogy szemed mielőbb a megfelelő törődésben részesülhessen.

Kattints ide a nappali szemüvegekért!